Nejlepší zmrzlina je česká!

Léto a zmrzlina patří k sobě. Všude kolem nás jsou různé reklamy na všechny možné druhy zmrzliny a nanuků, ale víte o tom, že jen české zmrzliny se opravdu dělají z ovoce?

Spotřebu zmrzliny a nanuků samozřejmě významně ovlivňuje počasí, ale i tak je v České republice průměrná roční spotřeba zmrzliny 3 litry na jednoho obyvatele. Každý rok zkonzumujeme 34 milionů litrů nejrůznější zmrzliny, z toho je 13 milionů litrů točené nebo kopečkové a zbývající část připadá na průmyslově vyráběné druhy, jako jsou nanuky nebo polárkové dorty. Podle průzkumů je v horkém počasí vyšší zájem o kopečkové a točené zmrzliny, v chladnějším pak o nanuky.

V porovnání s Evropou jsme ve spotřebě zmrzlin průměrní. Překvapivě nejvíc zmrzliny se zkonzumuje v chladných skandinávských zemích – až 10 litrů na osobu a rok.

Méně sladké máme nejraději

Mezi nejvíce oblíbené studené lahůdky u nás patří tradiční Míša a po něm klasická vanilková a jahodová zmrzlina. Ta se u nás na rozdíl od zahraničí vyrábí skutečně z ovoce, stejně jako oblíbený Mrož, který se vyrábí v mnoha různých příchutích.

Podle odborníků mají Češi nejraději méně sladké zmrzliny a ve spotřebě je na prvním místě  vanilková. Pak následují zmrzliny ovocné a tvarohové, v této skupině je bezkonkurenčně oblíbený tvarohový Míša, u kterého jako jediní ve světě dokážeme perfektně kombinovat tvaroh s různými druhy ovoce.

Zmrzlina má ale svá specifika a jejich chuť velmi ovlivňuje mnoho okolností – například italské celosvětově oblíbené zmrzliny jsou prostě nejlepší v Itálii, v jiných zemích tak chutné nejsou…

Obrázek

Nejoblíbenější jsou jahody

Podle zkušeností výrobců a obchodníků je největší zájem o zmrzliny s červenou barvou. Proč to tak je ale zatím nikdo nedokázal vysvětlit, ale je to celkem logicky jeden z důvodů, proč je jahodová zmrzlina tak oblíbená. V českém Mroži je až 55 procent jahod a jeho červená barva je přirozená - velké zahraniční firmy ovocné zmrzliny většinou dobarvují.  

Zdravé nízkokalorické zmrzliny

Výrobci zmrzlin nepotěší příznivce zdravé výživy a takzvaných light potravin, protože skutečně dobrá zmrzlina musí být poměrně tučná. V minulosti se nějaké pokusy se „zdravou“ zmrzlinou uskutečnily, ale zájem o ně byl minimální. Výrobci samozřejmě zmrzlinu bez cukru a tuku udělat umí, ale její chuť prostě nikoho nenadchne a přiznejme si, že i vyznavači zdravého životního stylu jsou také lidé, kteří alespoň občas hřeší…