Výroba domácí zmrzliny - základní recepty

Chcete mít kvalitní zmrzlinu a ještě k tomu podle své vlastní chuti? V tom případě si ji sami vyrobte! Je to rychlé a vůbec ne složité.

Výroba domácí zmrzliny je poměrně jednoduchá. Není na to potřeba žádný speciální stroj, stačí jen běžná mraznička, případně nějaké formy na zmrzlinu a samozřejmě potřebné suroviny podle druhu zmrzliny. Domácí zmrzlina může být vodová, ovocná, smetanová, tvarohová…

Rychlý ovocný nanuk

Podle chuti vybraný 100 procentní džus nalijeme do forem a dáme zmrznout.

Rychlá ovocná zmrzlina

Ovoce - nejlépe jahody, broskve, meruňky - omyjeme a nakrájíme na malé kousky, které promícháme s vanilkovým cukrem. Pak přimícháme trochu vody a směs rozmixujeme na jemnou kaši. Připravenou směs dáme do forem nebo misek a necháme zmrznout.

Zmrzlina z jahod a broskví

Suroviny:

  • 200 gramů jahod
  • 1 ks broskev
  • 0,5 litru broskvový džus
  • 0,5 deci jahodový džus

Postup:

Broskev omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme z ní pecku, dužninu oloupeme, rozmixujeme a promícháme s broskvovým džusem.

Z jahod odstraníme stopky, plody omyjeme, rozmixujeme a propasírujeme přes síto, pak promícháme s jahodovým džusem.

Část broskvové a jahodové směsi smícháme a všechny tři směsi pak rozdělíme do forem a dáme zmrznout.

Čokoládová zmrzlina

Suroviny:

  • 2,5 deci plnotučné mléko
  • 120 gramů cukr krupice
  • 200 gramů čokoláda na vaření
  • 0,5 litru smetana na šlehání
  • 1 lžička vanilkový cukr

Postup:

Čokoládu nastrouháme a promícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Mléko přivedeme do varu, přidáme nastrouhanou čokoládu s cukrem a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak směs necháme vychladnout, přimícháme do ní smetanu a uložíme ji na hodinu do chladničky. Studenou zmrzlinovou směs potom přelijeme do širší nerezové mísy nebo na plech, zakryjeme ji mikroténovou fólií a dáme na 30 minut do mrazáku. Potom ji prošleháme a dáme znovu na hodinu mrazit. Prošlehání a zmrazení se opakuje celkem 3x. Čím více je zmrzlina prošlehaná, tím více bude krémovitá. Do zmrzliny je možné po 30 minutách posledního mražení přidat jemně nasekané ořechy, kousky ovoce nebo rozinky.

Jahodová zmrzlina s jogurtem

Suroviny:

  • 250 gramů jahod
  • 120 gramů jogurt bílý
  • 2 lžičky vanilkový cukr
  • 1 lžička citronová šťáva

Postup:

Z jahod odstraníme stopky, plody omyjeme studenou vodou, rozmixujeme a vmícháme do nich jogurt, cukr a citronovou šťávu. Směs nalijeme do forem nebo misek a necháme v mrazáku zmrznout.

Ovocný jogurtový nanuk

Suroviny:

  • 1 ks mango
  • 2 kelímky jogurt bílý
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 1 lžíce citronová šťáva

Postup:

Mango oloupeme, rozkrojíme, odstraníme z něj pecku, dužinu nakrájíme a rozmixujeme s citronovou šťávou, lžící jogurtu a polovinou balíčku vanilkového cukru. Směsí naplníme do poloviny formy na nanuky a dáme je zmrazit.

Zbylý jogurt důkladně promícháme s krupicovým a zbývajícím vanilkovým cukrem. Z mrazničky vyndáme již zmražené nanuky, do forem přidáme připravený oslazený jogurt a dáme je znovu důkladně zmrznout.

Mango je možné nahradit i jiným ovocem – vhodné jsou meruňky, broskve nebo jahody, ale třeba i kiwi.

Nanuk z kiwi

Suroviny:

  • 600 gramů kiwi
  • 250 gramů cukr krupice
  • 0,5 litru voda

Postup:

Kiwi oloupeme, rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Cukr promícháme s vodou a ohříváme, dokud se zcela nerozpustí. Do cukrové vychladlé vody pak přimícháme propasírované kiwi, směsí naplníme nanukové formičky a dáme je do mrazáku.

Domácí tvarohová zmrzlina

Suroviny:

  • 250 gramů tvaroh kiwi
  • 120 gramů zakysaná smetana
  • 3 lžíce cukr moučkový
  • 1 balení cukr vanilkový
  • 100 gramů hořká čokoláda

Postup:

V misce důkladně mixérem smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, moučkový a vanilkový cukr. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Tvarohovou směs nalijeme do misek, přelijeme ji rozpuštěnou čokoládou a misky vložíme do mrazáku.

Smetanová jahodová zmrzlina

Suroviny:

  • 0,5 kilogramu jahody
  • 4 deci smetana na šlehání
  • 200 gramů zahuštěné slazené mléko - Salko
  • 2,5 lžíce cukr moučkový

Postup:

Z jahod odstraníme stopky, omyjeme je a rozmixujeme s moučkovým cukrem. Smetanu ušleháme a do šlehačky opatrně přimícháme zahuštěné slazené mléko. Do misek pak dáme vrstvu ovoce, na ni šlehačku se Salkem, pak opět ovoce a nahoru další šlehačku se Salkem. Misky vložíme na hodinu do mrazničky, potom směs můžeme lehce promíchat a necháme ji zcela zmrazit. Promíchání směsi je možné vynechat, v takovém případě vzniknou barevné vrstvy.

Na domácí výrobu zmrzliny existuje mnoha dalších jednoduchých i složitějších receptů. Připravit si doma osvěžující a kvalitní zmrzlinu  podle svých chutí dokáže opravdu každý!