Zmrzlinový pohár k Valentýnu
Existuje mnoho způsobů, jak oslavit svátek svatého Valentýna. Můžete vyrazit do restaurace na večeři nebo ji doma vlastnoručně uvařit. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, asi vás napadne, že by to chtělo něco slavnostnějšího. Po hlavním chodu by měl jistě následovat dezert, protože sladké k Valentýnu a obecně k lásce prostě patří.
Jistě vás napadne spousta dezertů, které by byly vhodné po chutné valentýnské večeři, výbornou volbou ale je i zmrzlinový pohár. Když do něj ale použijete domácí zmrzlinu, doplníte ji ovocem, šlehačkou a čokoládou, určitě svou drahou polovičku nezklamete. A pokud vám nevyhovuje dávat si v únoru zmrzlinu, pak si tento pohár schovejte na výročí, na narozeniny nebo na jiný společně strávený večer.
Valentýnský zmrzlinový pohár
Inrgedience na dva poháry:
-
4 kopečky domácí jahodové zmrzliny podle dále uvedeného receptu
-
4 kopečky domácí čokoládové zmrzliny podle našeho receptu
-
2,5 decilitru smetany ke šlehání
-
20 gramů čokolády na vaření
-
6 jahod
-
2 zmrzlinové oplatky nebo trubičky
Na dno každého poháru dáme pomocí lžíce na zmrzlinu dva kopečky jahodové a dva kopečky čokoládové zmrzliny. Smetanu ušleháme a pomocí zdobicího sáčku ji nastříkáme na zmrzlinu.
Jahody omyjeme, každou zvlášť obrátíme stopkou dolů, napíchneme na špejli nebo párátko a vytvoříme růžičku - ostrým nožem odkrajujeme plátky tak, že začneme v dolní třetině jahody, pokračujeme dokola a pak nahoru, zase dokola atd. Plátky krájíme rovně dolů, ale nedokrojíme úplně, aby růžička držela pohromadě. Jednotlivé plátky mírně ohneme směrem ven, poté jahody sundáme ze špejlí a na každý pohár naaranžujeme tři jahodové růžičky.
Z čokolády si připravíme hoblinky – kuchyňskou škrabkou přejíždějte po čokoládě tak, aby se odlupovaly hoblinky. Čím více na škrabku tlačíte, tím silnější hoblinky budou. Čokoládovými hoblinkami posypeme poháry, do každého zapíchneme oplatku, přidáme lžičku a můžeme servírovat.
Domácí jahodová zmrzlina
-
250 gramů jahod
-
100 gramů třtinového cukru
-
2,25 decilitru smetany ke šlehání
-
1,25 decilitru mléka
-
3 žloutky
-
1 vanilkový lusk
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
šťáva z půlky citronu
-
špetka soli
Jahody omyjeme, odstopkujeme a pokrájíme na čtvrtiny. Společně s citronovou šťávou a 25 g cukru je vložíme do mixéru a mixujeme, a to podle chuti buď dohladka, nebo tak, aby ve zmrzlině byly kousky jahod. Vzniklou směs vložíme na hodinu do lednice. Zatím v hrnci smícháme smetanu ke šlehání, mléko, zbylý cukr a špetku soli. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme z něj dužninu a i s luskem ji přidáme do hrnce. Krátce povaříme, necháme mírně zchladnout a dál zahříváme. Po jednom přidáváme rozšlehané žloutky a dobře je rozmícháme. Když jsou v hrnci všechny, přivedeme jeho obsah k varu a vaříme do zhoustnutí. Sundáme z plotny, vyndáme vanilkový lusk, přimícháme jahodovou směs a vanilkový extrakt a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Poté směs necháme asi dvě hodiny chladit v lednici a přemístíme do zmrzlinovače, v němž připravíme zmrzlinu dle návodu.
Domácí čokoládová zmrzlina
-
100 gramů hořké čokolády
-
100 gramů mléčné čokolády
-
50 gramů cukru
-
1,5 decilitru smetany ke šlehání
-
2,75 decilitru mléka
Mléko a cukr smícháme v kastrůlku, přivedeme k varu a přidáme čokoládu nalámanou na kostičky. Sundáme z plotýnky a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Necháme mírně zchladnout, mezitím vyšleháme šlehačku a poté ji s čokoládovou směsí smícháme. Pokud chceme mít ve zmrzlině kousky čokolády, vmícháme do směsi hrst nadrobno nasekané čokolády. Směs dáme do zmrzlinovače a čekáme na lahodnou zmrzlinu.