Vánoční zmrzlina snadno a rychle i u vás doma!
Vánoce se pomalu, ale jistě blíží a předvánoční pohodu si můžeme vylepšit i něčím dobrýho a sladkým - třeba čokoládou nebo i vynikající zmrzlinou...
Hned po čokoládě je zmrzlina nejoblíbenější sladkou pochoutkou na světě a všichni ji milujeme již od raného dětství. Namítáte však, že je venku zima a vy jste rádi, když se doma konečně zahřejete? Máte pravdu, že zmrzlina je sice typicky letní záležitost, ale mít ji doma v pohotovosti v mrazáku je k nezaplacení!
Vánoční cukroví k těmto svátkům klidu a míru neodmyslitelně patří, ale proč si rovnou nezahřešit ještě s výtečnou smetanovou zmrzlinkou, kterou vylepšíte špetkou vánočního koření? Pojďme se podívat, jak se domácí zmrzlina dá vyrobit i bez přístroje!
Recept na domácí vánoční zmrzlinu se skořicí
Vynikající zmrzlina pro předvánoční i vánoční období. Výroba je snadná a trvá pouhých 20 minut!
Ingredience
- vanilkový lusk
- mléko
- žloutek
- cukr
- smetana
- skořice
Postup
Lusk vanilky rozřízneme a vydlabeme dřeň. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme vanilkovou dřeň a vanilkový lusk a pomalu zahříváme. Po chvíli hrnec stáhneme z plotny a mléko necháme odstát.
Žloutky vyšleháme je s cukrem a z mléka vyjdáme vanilkový lusk.
Mléko po malých dávkách za stálého míchání přiléváme do žloutkového krému. Směs pak přelijeme do hrnce, znovu postavíme na plotýnku a opět za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne. Uvařenou směs přelijeme do mísy a necháme vychladnout. Směs je opravdu nutné pečlivě míchat, jinak by se na ní mohl vytvořit tzv. škraloup.
Ze smetany a skořice ušleháme tuhou šlehačku a vmícháme ji do mléka se žloutkovým krémem.
Směsí naplníte formu a dáte ji na 3 hodiny do mrazáku. Ideální je podlouhlá nádoba o objemu cca 0,5 - 1 litru.
Když na Vánoce, tak slavnostně!
Hotovou zmrrtaženou zmrzlinu je o Vánocích - a nejen v této době - také potřeba správně servírovat, nejlépe speciální lžičkou na zmrzlinu. Zmrzlinu také můžete mnoha různými způsoby zdobit, o Vánocích se hodí třeba přidat i teplý jablečný kompot nebo karamelizovanou hrušku a kapku vaječného likéru.