Vánoční smažená zmrzlina

Zmrzlinu miluje snad každý, dopřáváme si ji hlavně v létě, ale i v zimě se může proměnit v efektní dezert – například smažená třeba jako luxusní zakončení štědrovečerní večeře.Její příprava není obtížná, přesto však všechny ohromíte pochoutkou, která je na povrchu horká a křupavá a uvnitř chladivá a krémová.

Původ smažené zmrzliny není zcela jasný, na tuto dobrotu si dělají nárok hned tři zcela odlišné země – USA, Japonsko a Mexiko. Nám ale tolik nezáleží na tom, odkud se smažená zmrzlina vzala, jako spíš, jak skvěle chutná i jak luxusně vypadá. Možná by se dala zařadit i mezi nejlepší pochoutky světa….

I když to tak nevypadá, je příprava smažené zmrzliny poměrně snadná, protože se vlastně jedná jen o obalení zmrzlinové koule v těstíčku, opětovné zmrznutí a následné rychlé osmažení.

Těstíčko se může skládat třeba ze strouhanky, cornflaků nebo kokosu, záleží jen na vaší kulinářské imaginaci a aktuální chuti. My jsme zvolili tu snad nejvíce vánoční možnost – perník s kořením. Když navíc horkou zmrzlinu na talíři přelijete čokoládovo-višňovou omáčkou, jen se po ní zapráší.

Recept na vánoční smaženou zmrzlinu

Obrázek

  • 1 litr domácí vanilkové zmrzliny
  • 150 gramů perníku na strouhání - můžete použít třeba i nepovedené perníčky
  • 50 gramů strouhanky
  • 2 až 3 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 hřebíčky
  • špetka muškátového oříšku

V misce smícháme nastrouhaný perník se strouhankou, skořicí, muškátovým oříškem a podrceným hřebíčkem, v druhé misce rozšleháme vajíčka. Z vanilkové zmrzliny pomocí speciální lžíce na zmrzlinu vykrojíme koule (pokud lžíci na zmrzlinu nemáte, jednoduše vytvarujte koule rukama). Zmrzlinové koule dáme alespoň na hodinu do mrazáku, potom je obalujeme v rozšlehaném vejci, následně v perníkové směsi a opět uložíme do mrazáku. Po další hodině koule znovu obalíme ve vejci a pak v perníku a naposledy dáme do mrazáku. Tam by koule před smažením měly být alespoň dvě hodiny, klidně je tam můžete nechat připravené i přes noc nebo několik dní. V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme olej a koule zprudka smažíme 10 až 30 vteřin. Koule smažíme postupně, kdybychom jich naházeli do hrnce víc najednou, nemuseli bychom stíhat je vyndavat.

Osmažené zmrzlinové koule položíme na talíř a přelijeme čokoládovo-višňovou omáčkou. Tu připravíme velmi jednoduše – ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, přilijeme k ní šťávu z višňového kompotu a promícháme. Smaženou zmrzlinu i omáčku podáváme teplé.