Stylové zmrzlinové sendviče

Ruská zmrzlina je již spoustu let oblíbeným osvěžením, s radostí si ji dají i děti, ačkoliv mají na výběr obrovské množství druhů nanuků. Dnes můžete koupit i pravé americké zmrzlinové sendviče, které jsou ještě lepší – různé příchutě zmrzliny v lahodných sušenkách. To si ale můžete připravit i vy doma!

Zmrzlinové sendviče jsou zaručeným úspěchem, děti je budou milovat. A ani dospělí jimi určitě nepohrdnou, ke kávě se hodí skvěle. A přitom jsou tak snadné! Použijte do nich nejlépe domácí zmrzlinu (třeba podle některého receptu z našeho webu), ale pokud spěcháte, vystačíte si i s kupovanou. Sušenky samozřejmě také můžete koupit, ujišťujeme vás ale, že domácím se rovnat nemohou. S příchutěmi zmrzliny i sušenek si můžete vyhrát, a pokud máte dostatečně velký mrazák, vytvořit hned několik různých kombinací.

Jak na zmrzlinové sendviče

Postup je jednoduchý, mohou vám klidně pomoct i děti. Zásadní je, aby byla zmrzlina maximálně zmrazená a sušenky vychladlé, pokud je pečeme sami. Ze zmrzliny speciální lžící odkrojíme jednu porci, přemístíme na sušenku otočenou spodní stranou nahoru a druhou sušenkou (tentokrát již spodkem dolů) přiklopíme. Stiskneme, aby se zmrzlina dostala až ke krajům, případnou přebytečnou zmrzlinu odstraníme stěrkou. Kdo si chce práci ulehčit, může předem naplnit zmrzlinou jednorázové plastové kelímky, po chvíli mražení z nich zmrzlinu vyklopit a jen nakrájet plátky požadované tloušťky. Vyrobíme libovolný počet sendvičů, které ještě můžeme ochutit kousky čokolády, sekanými ořechy nebo cukrovým zdobením – stačí ve zvolené surovině „namočit“ boky sendviče, kde vykukuje zmrzlina. Poté hotové sendviče naskládáme do plastových dóz nebo zabalíme do potravinové folie a dáme alespoň na hodinu do mrazáku, aby zmrzlina, která nám během přípravy povolila, zase hezky ztuhla. Pak můžeme podávat, zároveň ale můžeme nechat sendviče v mrazáku i měsíc nebo dva.

Recepty

Uvedli jsme, že na zmrzlinový sendvič lze použít jakékoliv sušenky a jakoukoliv zmrzlinu. To je samozřejmě pravda, ale nemůžeme nechat na holičkách ty, kteří žádné takové recepty neznají, a proto vám jich pár dáme. Přesněji tři recepty na sušenky a tři na zmrzlinu. Když je všechny zkombinujete, získáte podle matematických zákonů devět různých verzí zmrzlinových sendvičů, a to už je docela pěkný výběr.

 

Kakaové sušenky

  • 225 g másla

  • 250 g třtinového cukru

  • 250 g polohrubé mouky

  • 100 g kakaa na pečení

  • 2 vejce

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1 lžička jedlé sody

  • ½ lžičky soli

Smícháme polohrubou mouku, kakao, sůl a jedlou sodu. Ve větší nádobě vyšleháme máslo s cukrem, poté přidáme vejce a vanilkový extrakt. Postupně zapracováváme moučnou směs. Z dobře propracovaného těsta, které můžeme dát ještě na pár minut do ledničky, tvarujeme kuličky o průměru zhruba 2,5 cm, klademe je na plech s pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu zhruba 8 minut.

 

Světlé sušenky s kousky čokolády

  • 200 g polohrubé mouky

  • 115 g másla

  • 110 g třtinového cukru

  • 90 g cukru krystal

  • 200 g čokoládových peciček

  • 1 vejce

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička vanilkového extraktu

V misce promícháme mouku a jedlou sodu. V jiné nádobě vyšleháme máslo s oběma cukry, poté zašleháme i vejce a vanilkový extrakt. Postupně zapracujeme mouku a pak vmícháme čokoládové pecičky. Vzniklé těsto dáme na pár minut do lednice, poté z něj tvoříme mírně zploštělé kuličky a pečeme je v troubě předehřáté na 180°C asi 10 minut.

 

Dýňové sušenky

  • 225 g másla

  • 250 g třtinového cukru

  • 250 g dýňového pyré (připravíme udušením nebo upečením dýně a jejím následným rozmačkáním nebo rozmixováním)

  • 450 g polohrubé mouky

  • 1 vejce

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1 lžička skořice

  • ½ lžičky soli

  • Špetka muškátového oříšku

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme vejce a dýňové pyré. Zbylé ingredience smícháme ve zvláštní nádobě a pak je postupně zapracováváme do těsta. Těsto by mělo být hutné a držet při sobě. Tvoříme asi třícentimetrové kuličky, které na plechu vyloženém pečicím papírem svrchu trochu zmáčkneme. Mezi sušenkami necháváme dostatečný prostor, je pravděpodobné, že se roztečou do stran. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu 10 -12 minut.

Obrázek

Čokoládová zmrzlina bez vajec

  • 110 g holandského kakaa

  • 250 g cukru krystal

  • 375 ml plnotučného mléka

  • 800 ml smetany ke šlehání

  • 2 lžíce vanilkového extraktu

Kakao smícháme s cukrem, přilijeme smetanu a prošleháme. Přidáme mléko a vanilkový extrakt a směs přelijeme do zmrzlinovače, případně dáme rovnou do mrazáku a pravidelně mícháme, aby se neutvořily krystalky.

 

Jahodová zmrzlina

  • 400 g čerstvých jahod

  • 100 g cukru krystal

  • 250 ml smetany ke šlehání

  • 125 ml plnotučného mléka

  • 2 lžíce medu

  • 1 lžička citronové šťávy

  • 1 lžička vanilkového extraktu

V misce smícháme na kostky nakrájené jahody, cukr, med a citronovou šťávu a necháme asi 20 minut stát, aby jahody pustily šťávu. Poté je rozmačkáme vidličkou nebo mačkadlem na brambory (pokud ve zmrzlině nechceme kousky jahod, rozmixujeme směs v mixéru). Do jahodové směsi vmíchám smetanu, mléko a vanilkový extrakt a dobře promícháme. Směs na zmrzlinu vlijeme do zmrzlinovače a necháme zmrazit.

 

Snadná zmrzlina z kondenzovaného mléka

  • 400 ml smetany ke šlehání

  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka

Smetanu společně s kondenzovaným mlékem vyšleháme, poté směs přemístíme do plastové dózy vhodné do mrazáku a dáme zmrazit. Tato zmrzlina se nemusí míchat, a přesto je hebká a bez ledových krystalků. Zvládne ji úplně každý za pár minut!

Lenka Ambrožová