Ledová káva se zmrzlinou i bez ní

V létě každý ocení pořádné osvěžení. Děti si rády dají zmrzlinu, nanuk nebo ledovou tříšť, někteří dospěláci sklenici točeného piva a jiní raději sáhnou po ledové kávě. Objednat si ji můžete v kavárně, ve stánku, dokonce i v některých řetězcích rychlého občerstvení. Dopřát si ji ale můžete i doma, na její výrobě není nic složitého.

O něco těžší je se v ledových kávách vyznat. Neexistuje totiž jen jeden typ a jeden způsob výroby, nýbrž celá řada. Do některých druhů ledové kávy patří i zmrzlina, do jiných ne, je ale vlastně jen vaše věc, jestli recept porušíte a zmrzlinu si do něj přidáte. Jen už byste pak tuto kávu neměli nazývat stejným názvem, abyste třeba nenaštvali nějakého nadšence a odborníka na kávu.

Frappé

Frappé je kávový nápoj, který vznikl, jako některé další vynikající nápoje a pokrmy, úplnou náhodou a vlastně z nouze, a sice v řecké Soluni v roce 1957 během obchodního veletrhu. Dimitris Vakondios, zástupce firmy Nestlé, který předváděl rodičům výrobu ledového kakaového nápoje pro děti, dostal o přestávce chuť na kávu. I přes svou snahu ale nesehnal rychlovarnou konvici, a tak se rozhodl připravit kávu podobně jako ono dětské kakao – v shakeru a se studenou vodou. Tento nápoj se stal velmi oblíbeným a je dokonce řeckou národní kávou.

  • 2 lžičky instantní kávy (po vzoru pana Vakondiose nejlépe Nescafé)

  • 2 lžičky cukru krystal

  • Studená voda

  • Kostky ledu

  • Mléko

Do shakeru dáme instantní kávu, cukr a zalijeme asi 120 ml studené vody. Uzavřeme a shakerujeme, abychom vytvořili pevnou kávovou pěnu. Do sklenice naskládáme kostky ledu (zhruba do poloviny), přelijeme je kávou ze shakeru, přilijeme mléko podle chuti a dolijeme vodou.

Frappé freddo

Klasické frappé se připravuje vždy jen z instantní kávy. Někdo ale instantní kávu příliš nevyhledává, a proto vzniklo frappé freddo (nebo jen freddo), které má jako výchozí ingredienci espresso, nejlépe čerstvě namleté. Používá se ho dvojitá dávka, káva se totiž rozpuštěním kostek ledu zředí a byla by mdlá.

  • Čerstvě připravené dvojité espresso (ze 14 g kávy)

  • Kostky ledu

  • Mléko

  • Cukr podle chuti

Do shakeru dáme espresso, několik kostek ledu a cukr, a důkladně protřepeme, až se led rozpustí. Kávu nalijeme přes sítko do sklenice plné dalšího ledu, přilijeme mléko a případně ještě dolijeme vodou.

Obrázek

Affogato

Pokud stále čekáte na onu slibovanou kávu se zmrzlinou, pak jste se dočkali. Affogato (což v překladu z italštiny znamená utopený, brzy zjistíte proč) je považováno spíše za dezert než za nápoj, chutná ale jednoznačně skvěle. Použijte do něj nějakou méně výraznou zmrzlinu, třeba smetanovou, vanilkovou nebo jogurtovou. Skvěle chutná také affogato s lískooříškovou zmrzlinou.

  • 2 kopečky zmrzliny

  • 1 espresso

  • 60 ml oblíbeného likéru (např. Amaretta)

Do podchlazené skleničky vložíme dva kopečky zmrzliny, přilejeme je kávou a likérem. Kdo chce v affogatu pouze chuť kávy, nahradí likér druhou dávkou espressa.

Podle chuti můžete výše uvedené recepty upravovat a kombinovat, vyzkoušejte například ledovou kávu s karamelem, griliášem, kostičkou rozpuštěné čokolády, nejrůznějšími likéry, ovocnými sirupy nebo třeba s mátovým extraktem pro ještě větší osvěžení. Kravské mléko můžete nahradit rostlinnými mléky, ať už kupovanými, nebo doma vyrobenými.

Lenka Ambrožová