Semifreddo

Léto je skoro za dveřmi, a proto není od věci, rozšířit si své znalosti o skvělý osvěžující italský dezert Semifreddo.

Italský výraz Semifreddo znamená doslova „napůl mražený“. Semifreddo je sladký dezert, vyrobený z vyšlehané smetany smíchané se zmrzlinou nebo s chlazeným vaječným krémem. Chuť a textura Semifreddo je charakterizována jako lehká pěna, která taje v ústech rychleji než zmrzlina.

Historie a současnost

To, co dnes známe pod názvem Semifreddo, má ve skutečnosti velmi krátkou historii - vzniklo pravděpodobně koncem 19. století a zřejmě se jedná o inovaci francouzského dezertu Parfait. Pověsti o francouzském Parfait sahají až do období renesance, nicméně neexistují žádné relevantní historické prameny, které by existenci toho dezertu mohly věrohodně doložit. První prokazatelně publikovaný recept na Parfait je datován roku 1869. Věhlasný italský šéfkuchař, na dvoře Marie Louise vévodkyně z Parmy, ještě ke konci 19. století, Semifreddo neznal. Předpokládá se tedy, že v Itálii vynalezená zmrzlina byla vyvezena do Francie Kateřinou Medicejskou, kde byla použita k výrobě zmíněného dezertu Parfait, a teprve poté byl výše uvedený francouzský dezert, italskými cukráři inovován do dnešní podoby Semifreddo. V kuchařských knihách se recepty na Semifreddo začaly s určitostí objevovat až na konci prvního desetiletí 20. století.

V italské kuchyni při výrobě Semifreddo bývá obyčejně hlavní ingrediencí zmrzlina s nižším obsahem tuku. Naopak ve Španělsku nebo ve Francii je hlavní složkou směs smetany, žloutků a cukru, která se v teplé vodní lázni zpracovává do vaječného krému a až potom chladí. Vyšlehaná smetana, která se do mraženého základu přidává, obsahuje vzduch,  který zabraňuje Semifreddu úplnému ztuhnutí. Stejného efektu je možné dosáhnout i vmícháním pěny z vaječných bílků, ale obecně se syrová vejce nedoporučuje konzumovat.

Různé druhy - nejlepší recepty

Receptů na Semifreddo existuje nepřeberné množství, je možné využít čerstvé ovoce,  čokoládu, různé druhy ořechů,  tradiční mandlové koláčky zvané Amaretti, sušenky Pignoli sypané piniovými oříšky, cukrářskéi piškoty apod.. Semifreddo je možné servírovat i se sladkými omáčkami nebo ochucenými sirupy.

Semifreddo je relativně snadný a časově nenáročný dezert a je možné si ho snadno připravit i doma.

Čokoládové Semifreddo

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 220 gramů krupicového cukru
  • 0,5 litru smetany ke šlehání
  • 250 gramů kvalitní hořké čokolády, rozpuštěné
  • 350 gramů kupovaných brownies, nakrájených na kostky

Postup: 
Do ohnivzdorné mísy dáme vejce a žloutky, vanilku a cukr. Postavíme nad hrnec s mírně vroucí vodou a šleháme ručním šlehačem 6–8 minut, až směs zhoustne a zesvětlá. Sejmeme mísu z vodní lázně a necháme zchladnout.    
Ušleháme tuhou šlehačku a zlehka do ní obracením zamícháme vaječný krém. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a brownies. Dáme do cca dvoulitrové kovové nádoby a mrazíme nejméně šest hodin nebo ideálně přes noc.

Jahodové Semifreddo

Ingredience

  • 50 gramů moučkového cukru
  • 2,5 decilitru smetany ke šlehání
  • 250 gramů jahod
  • 120 gramů sněhové pečivo
  • 1 hrst černého rybízu
  • 3 lžíce malinového likéru

Ingredience na omáčku

  • 250 gramů jahod
  • 30 gramů moučkového cukr
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

Očištěné a omyté jahody rozmixujeme. Smetanu ušleháme s cukrem do polotuha a smícháme s jahodovým pyré. Vmícháme rozdrcené pusinky, likér a směs vložíme do formy (např. srnčí hřbet) vyložené folií. Povrch uhladíme, formu folií i přetáhneme a uložíme do mrazáku nejméně na 6 hodin.

Na omáčku rozmixujeme očištěné a omyté jahody, prolisujeme je sítem, vmícháme cukr a ochutíme citronovou šťávou.

Těsně před podáváním Semifreddo vyklopíme z formy a nožem namočeným v horké vodě nakrájíme na plátky. Upravíme je na talířky, přelijeme omáčkou a ozdobíme omytým rybízem.

Praline Semifreddo

Ingredience

  • 2 vejce
  • 90 gramů moučkového cukru
  • 6 decilitru smetany ke šlehání
  • 150 gramů Croccante
  • 0,25 decilitru Amaretto mandlový likér

Postup

Croccante nadrtíme pomocí válečku. Smetanu ušleháme do polotuha. Žloutky ušleháme s 25 g moučkového cukru do krému. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, ke kterému přidáme zbytek moučkového cukru. Žloutkový krém vmícháme do smetany a celou směs pak opatrně zamícháme ke sněhu z bílků. Přimícháme i croccante a likér. Šest kovových forem o průměru 8 cm vyložíme dvěma dlouhými proužky alobalu, naplníme je připraveným krémem, vršek zakryjeme alobalem a dáme mrazit na 24 hodin. Před podáváním necháme 5 minut odstát, poté vyjmeme Semifreddo za přečnívající proužky alobalu a ihned podáváme.

Pokud jsme vás na tuto oblíbenou italskou lahůdku nalákali a chcete si připravit i jiné, nabízíme vám zde i mnoho dalších chutných dezertů.

GabiT